Lacul Fortuna/Furtuna
Acces: Pentru a ajunge la Lacul Fortuna din Delta Dunării, porniți din Tulcea spre localitatea Maliuc, după care mergeți pe canalul Crinjala sau din Mila 23 pe canalul Dunărea Veche. Drumul de acces pana la lacul Fortuna se face pe apă.
Descriere: În lacul Fortuna predomină limnosolurilor coprogenice (coprogenic limnosols). Este situată la o altitudine de 1 metru deasupra nivelului mării. O întindere de apă cu adâncime mică, mai tot timpul anului plin de brădiș și alge, un adevărat filtru pentru apă tuturor canalelor ce se varsă în el. Lacul Fortuna este unul dintre lacurile mari ale Deltei Dunării, cu o suprafață de 977,5 ha și un volum de 9,8 mil. mc. și unul dintre cele mai vizitate, obiective turistic care nu ar trebui ratat dacă sunteți în apropiere. Facilități: copaci pe mal, pescuit din barcă, posibilități campare.
Fortuna este un lac cu mari conotații, fost rai al știucilor pe vremuri, acum și-a pierdut renumele, dar de obicei toamna pe Fortuna se dă startul la știucă, în perioada cu cote foarte scăzute peștele de obicei se retrage pe canalele din jurul lacului, în special pe Şontea. Specii de pești pescuite sunt: Crap, Caras, Roșioară, Biban, Plătică, Oblete, Somotei, Știucă, Boarță, Babușcă. Lacul Fortuna este unul dintre lacurile mari ale Deltei Dunării și unul dintre cele mai vizitate de pescari.
Pe Lacul Fortuna puteți observa colonii de pelicanii creți, egrete mici, egrete mari albe, lebede, cormorani, țigănuși de baltă, lișițe, rața roșie, vânturelul de seară, stârcul purpuriu, lopătarul, și cioc întorsul. Întinderile deschise de apă, precum lacul Fortuna de lângă Crișan, sunt un adevărat paradis pentru cei pasionați de păsări.
Tot pe plaur trăiesc porcul mistreț, câinele enot, bizamul, lutra, nurca, vulpea.
Flora e tipică lacurilor mari din Deltă: sălcii pitice, plopi, nuferi, stuf unde se găsesc și formațiuni vegetale cunoscute sub numele de plauri.
În dreptul localității Maliuc, pe partea stângă a canalului navigabil pleacă un canal ce ajunge la lacul Fortuna. Acesta se află la nord de Maliuc, are o apă limpede și clară cât vezi cu ochii. Aici vin localnici și turiști pentru sporturi nautice, pescuit si vânătoare sportivă, agreement, plajă și scăldat. Împrejurimile sunt pline de pitoresc și de o frumusețe rară. Este foarte important să cunoști bine zona, canalele, pentru că altfel riști să te pierzi, sunt canale multe ce se intersectează sau chiar se pot înfunda.