Lacul Erenciuc este unul dintre cele mai frumoase si mai interesante lacuri ale Deltei. Avand aspectul unui canal deosebit de larg, lacul este orientat N-S, avand in partea de nord – “coada lacului” – o pronuntata curbura spre V.
Malurile lacului sunt complet instufate, acostarea fiind imposibila. Desi este un lac adanc, prezentand sectiuni in care adancimea apei depaseste 3 m spre Nord adancimea apei scade dramatic la valori de 100 cm si chiar mai putin.
Deoarece pozitionarea lacului este departe de orice localitate care sa reprezinte un punct de “insertie” in Delta pentru turisti, consideram faptul ca Lacul Erenciuc este un lac deosebit de izolat.
Lacul Erenciuc are 3 intrari, dintre care numai doua practicabile :
1. Intrarea 1 – Canalul Erenciuc (intrarea cea mai uzitata, dinspre Dunare)
2. Intrarea 2 – Canalul Mocansca (intrare care face legatura cu Lacul Puiu si zona localitatii Caraorman)
3. Intrarea 3 – un canal de legatura intre Lacul Erenciuc (E) si Canalul Magistral (V) – proiect al epocii comunismului care sa permita accesul facil catre Crisan si Caraorman – canal de legatura care in prezent (n.a. 2014) este complet colmatat cu vegetatie si trunchiuri cazute in apa.
In sezon, atat intrarea in Lacul Erenciuc dinspre S cat si “coada lacului” au o vegetatie acvatica bogata, in special “covor” de nuferi galbeni. Daca intrarea sudica are “senal”, in linia Canalului Erenciuc, “coada” lacului nu este nici vizitata si nici parcursa. Aici pot fi intalnite nenumarate specii de pasari, de la starci cenusii, galbeni, de noapte, ptici, etc… pana la toate speciile de egrete.