Avatul este un peste care iubeste apele limpezi si oxigenate, unde vaneaza bancurile de obleti bazandu-se indeosebi pe viteza. Prefera apele curgatoare mai mult sau mai putin repezi, asteptandu-si prada ascuns in valtorile si anafoarele produse in spatele barajelor, picioarelor de poduri, pietrelor, lemnelor sau a altor obstacole submerse. Uneori, atunci cand conditiile sunt prielnice, avatul isi tradeaza prezenta prin sarituri spectaculoase, fiind suficient sa urmarim activitatea de la suprafata apei pentru a-l putea localiza. Ca anotimpuri, cele mai bune rezultate se obtin primavara si toamna tarziu, dar poate fi prins si pe timpul verii sau al iernii, iar cele mai bune momente din cursul zilei sunt dimineata si seara. Pe durata verii cel mai bine e sa cautam avatul dimineata devreme, pentru ca apa este un pic mai rece si mai oxigenata decat in timpul zilei, iar primavara cea mai buna perioada, cand avatul se hraneste frenetic, inhatand orice momeala daca seamana cat de cat cu obletul, este la circa 2 saptamani dupa depunerea icrelor.
Naluci (momeli artificiale) pentru avat: twistere, voblere, blinkere, pilkere, rotative, muste artificiale
Pe masura ce apele se incalzesc, dupa boistea din primavara, incepe cea mai productiva perioada in pescuitul avatului. Pe masura ce cirdurile de albituri parasesc locurile de boiste, incepe o perioada de hranire frenetica pentru avat. Urmarind in permanenta pestisorii-prada, avatul vineaza in tot timpul zilei, cu doua maxime in primele ore ale diminetii si citeva ore inainte de inserare. Isi semnaleaza prezenta prin plescaituri puternice, uneori la citiva centimetri de mal. In marea majoritate a cazrilor avatul vineaza in statul superficial al apei. Fiind un peste cu un simt al vazului foarte bine dezvoltat si fiind precaut, apropierea de zonele in care au fost observati avati necesita o discretie sporita din partea pescarului. Indiferent daca pescuitul se face de pe mal sau din barca, trebuie avut in vedere faptul ca avatul nu ataca niciodata cu soarele in fata, lumina foarte puternica nefiind pe placul rapitorului. Sint situatii extreme, in care zona in care vineaza este greu accesibila (am avut placuta experienta a unui pescuit fabulos, catarat fiind intr-o salcie, avatii atacind obletii care se hraneau intre radacinile scufundate ale copacului).
Ca tehnica, indiferent daca se pescuieste de pe mal sau din barca, sint recomandate lansarile in eventai, din ce in ce mai lungi, permitind explorarea intregii zone accesibile si evitind trecerea unei capturi in drill printr-o zona nexplorata. Deasemenea, in cazul in care observati avati urmarind naluca, dar nefinalizind atacul, ceva este in neregula. Schimbati naluca sau viteza si metoda de recuperare.
Avatul este unul din cei mai raspanditi pesti rapitori din apele curgatoare ale tarii noastre este un peste care se hraneste indeosebi cu pesti de talie mica, preferand obletii. Traieste in ape curgatoare, cu anafoare puternice. De obicei sta la panda in curent, la limita dintre curent si apa linistita si cu atacuri furtunoase loveste in bancurile de pestisori ce trec prin zona. In multe cazuri ataca in viteza dinspre apa adanca catre mal, unde loveste in bancurile de pestisori adunati la apa mica. Nu de putine ori pescuind pe Dunare am avut impresia ca era cat pe ce sa sara pe mal.