+40 745 832 995 office@turismdelta.ro Turismdelta

Sahalin

Excursii in Delta Dunarii

Insula Sacalin: Cursul Brațului Sfântu Gheorghe este orientat spre sud-est, și se desfășoară pe 112 km, transportând 22% din debitul Dunării. La vărsare formează insulele Sacalin considerate un început de deltă secundară.

Insula Sacalin este o insulă nou formată, în Marea Neagră, la mică distanță de coasta românească, în dreptul brațului Sfântu Gheorghe al Deltei Dunării. Inițial Insula Sacalin era formată din două insule mai mici: Sacalinul Mare și Sacalinul Mic. Însă cu timpul cele două s-au unit și au format o masă unitară de pământ cu suprafață de 21.410 hectare.

Guvernul României a declarat zona o rezervație a biosferei și a interzis popularea insulei, încă din anul 1938.

În insulă se află o mare varietate de păsări, mamifere și reptile. Aici se regăsesc cele mai mari colonii de chire de mare și pelicani creți, insula fiind principala zonă de cuibărit, hrănire și iernare a acestor specii. Pe insulă au fost recenzate un număr de 229 de specii de păsări. În apele insulei se găsesc pești rari, sturioni, dar și plante rare, cum ar fi varza de mare și canarul bălții.

Există două zone unde se produce avansarea Deltei în mare. Una pornește de la Sfântu Gheorghe spre Insula Sahalin și probabil că în zece ani se va închide, formând un nou lac, iar alta este la nord de Sulina.

Probabil cel mai spectaculos tur pe care îl puteți face la Sfântu Gheorghe. Aici se continuă formarea Deltei prin alte trei mini brațe, puteți vede la fața locului etapele formării unei Delte. Pe zona cu apă mică se poate intra numai cu bărci mici și mergând foarte încet. Este, de asemenea, o zonă foarte importantă pentru migrația, cuibăritul și hrana a numeroase specii de păsări deltaice, aici putând fi văzute oricând numeroase exemplare de păsări de țărm, de apă și de apă sărată.