Ansamblul Canalelor Sontea Veche, Sontea Noua si Sontea Lata constituie o cale navigabila tot timpul anului (pentru ambarcatiunile de dimensiuni medii) in lungime de 43.52 km, rivalizand cu lungimea Canalului Litcov, considerat a fi cel mai lung canal din Delta Dunarii.
Canalul Sontea este foarte lung si este format din Garla Sontea Veche si Garla Sontea Lata supranumita si Delta de Vest pe toata lungimea ei, incepand de la Canalul Sireasa la vest si sfarsind pe Bucla Marelui “M” la Mila 23 catre est si este normal ca sa aiba o multitudine de locuri bune de pescuit. Nu cred ca exista vreun pescar de delta care sa nu aiba un loc al lui, bun si secret pe acest canal. Se poate pescui din barca dar si de pe mal. Se poate ajunge atat pe cale navigabila dar in unele locuri ca cel prezentat de noi (aproape de confluenta cu canalul Mila 35). Cea mai simpla intrare pe acest canal venind dinspre Tulcea este: canalul Mila 35 (imediat la stanga dupa stalpii de inalta tensiune de pe bratul Tulcea) apoi dreapta pe canalul Sontea Noua, in mare masura paralel cu Garla Sontea Veche, se afla la nord de aceasta si asigura legatura cu Canalul Stipoc iar prin intermediul acestuia, cu Bratul Chilia. Practic ansamblul de Canale Sontea delimiteaza si defineste cea mai importanta (si cea mai cunoscuta), mai aveam o intrare pe canalul Sontea de pe Bratul Sulina la Gorgova unde se intra pe canalul 22, apoi la stanga la Baba Rada si direct in canalul Sontea. Ca specii de pesti: toate.
Partidele de pescuit sunt intotdeauna reusite in aceasta zona ,puteti avea capturi record si intotdeauna veti pleca multumiti de ceea ce veti intampina in aceste locuri unice.
Canalul Sontea are o latime considerabila fiind cel mai important ansamblu de canale al Deltei de Vest, Sontea este utilizata atat de turisti cat si de pescarii profesionisti care pescuiesc in lacurile si japsele Deltei de Vest, ce nu iti permit sa te strecori printrle ramurile cazute ale salciilor, iar peisajul e atat de minutat incat aproape ca pierzi notiunea timpului atunci cand navighezi deasupra apelor.