Scurt istoric: Tulcea este municipiul de reședință și cel mai mare oraș al județului Tulcea, Dobrogea, România. Este situat pe 7 coline din Dealurile Tulcei, pe o vatră populată continuu începând din perioada culturii Gumelnița (2900 - 2200 î.C.), continuând cu așezarea greacă Aegyssus (secolul VIII î.C.), cu portul și orașul roman din secolele I - II d.C.,
Datând încă din secolul VII I.H., orașul Tulcea este menționat în documente pentru prima dată de Diodor din Sicilia (sec 3 I. H.) sub numele de Aegyssus; acest nume vine de la întemeietorului său, getul Carpyus Aegyssus pe care Ovidiu îl menționează în cele 2 epistole din "Ex Ponto". În sec. I-II d.H. Aegyssus a fost o bază a flotei române, avanpostul apărării granițelor Imperiului Roman.
Pe vremea lui Mircea cel Bătrân, Tulcea, împreună cu toată Dobrogea, făcea parte din Țara Românească. După moartea domnitorului și alți voievozi români se vor interesa de această zonă pentru rolul său strategic. Apoi, vreme de aproape 5 secole orașul s-a aflat sub ocupația imperiului turc (între 1420 și 1877). Din această perioadă va fi cunoscut sub numele de Tulcea, denumire întâlnită prima dată în anul 1595 pe o hartă întocmită de genovezul Paolo Giorgici. Asupra semnificației numelui său se mai poartă și azi discuții.
În perioada 1840-1859, localitatea a fost populată cu coloniști de origine germană, cunoscuți ca germani dobrogeni. Majoritatea acestora a părăsit localitatea în 1940, fiind strămutați cu forța în Germania nazistă, sub lozinca Heim ins Reich (Acasă în Reich).
Până la reforma administrativă din anul 1950, Tulcea a fost reședința județului Tulcea (interbelic). După instaurarea regimului comunist în România, Tulcea a devenit reședința unui raion din Regiunea Dobrogea.
După cel de-al doilea război mondial, orașul se extinde și se modernizează. În prezent vatra orașului atinge o suprafață de 115 kmp și o populație de 98.608 locuitori (în anul 2011). Tulcea este un oraș industrial, modern, port pentru navele de pasageri, precum și pentru cele care transportă produse industriale, mai ales materii prime. Județul Tulcea este situat în așa natură, încât este accesibil atât de pe mare cât și pe Dunăre de către navele maritime, având un mare avantaj comercial.
Cuvântul Tulcea ar proveni după unele ipoteze de la tul -olană, cărămidă și cea -pământ, adică denumirea dată în acele timpuri după îndeletnicirile locuitorilor care împânziseră dealurile cu cărămidării necesare orașelor mereu distruse. Nicolae Iorga crede însă că tul ar fi de fapt numele unui bey local la care s-a adăugat terminația cea precum și în alte cazuri: Casimcea, Hazamcea, etc..
Clima: municipiului Tulcea este temperat-continentală cu influențe sub-mediteraneene. Iarna se face simțit aerul arctic, din nord, care provoacă scăderea temperaturii. Temperatura maximă înregistrată a fost de 38,7°, iar minima a fost de -26,8° în anul 1942. Temperatura medie anuală din Tulcea este una dintre cele mai ridicate din țară, fiind de 10,8°. Precipitațiile medii anuale sunt de 350-500mm. Debitele Dunării sunt în medie, la Tulcea, de aproximativ 5000-6000 mc/s, minimele fiind de 2000 mc/s, iar maximele de 15.000-16.000 mc/s.
Demografie: Conform Recensământului din 2002, Tulcea are o populație de 93.051 locuitori, dintre care 92,3% sunt români. Cele mai mari minorități sunt: cea de ruși-lipoveni (3,4% din populația totală a orașului) și cea turcă (1,4%). Alte minorități sunt: cea ucraineană, tătară, italiană, armeană, maghiară, germană, evreiască, greacă, țigănească, etc. Majoritatea bulgarilor indigeni au părăsit orașul în anul 1941, datorită Tratatului de la Craiova.
Religie: În Tulcea există 22 de locașuri de cult după cum urmează: 15 biserici ortodoxe (dintre care 4 de rit vechi), o biserică romano-catolică, una baptistă, una adventistă, două case de rugăciune, o sinagogă și o moschee.
Sub profil confesional, le recensământul din anul 2002, majoritatea locuitorilor este de religie ortodoxă (88.269 locuitori). Urmează religia romano-catolică cu 347 de credincioși. Alte religii, printre care și atei, sunt prezente, dar cu procente mult mai mici.
Economie: Tulcea este un important centru industrial. Aici se realizează construcții și reparații de nave. Un aeroport se află în apropiere de oraș. Centru de exploatare a stufului, tot aici se află și unicul producător de alumină calcinată din țară precum și un important șantier de construcții navale. Fiind supranumit și Orașul de la Porțile Deltei Dunării, o parte din economie s-a dezvoltat în jurul turismului, fapt atestat prin construcțiile si investițiile ce s-au făcut pentru construirea de noi hoteluri. Aici funcționează mai multe centre comerciale: Penny Market, Hipermarket Dunărea, Coral Plaza Mall, Billa, Winmarkt, Lidl, Kaufland, Dedeman, Profi.
Istoria viticulturii în zona Tulcei: Așa cum spune legenda, zeul vinului s-a născut în Tracia, pe teritoriul României de astăzi. În această zonă, producerea vinului este o ocupație ce datează din secolul 7 î.e.n. Abundența și calitatea vinurilor produse de către daci (locuitorii acestei părți a Traciei) era atât de vestită, încât marele rege dac Burebista, în dorința de a pune capăt incursiunilor popoarelor migratoare, a ordonat distrugerea tuturor viilor. Bineînțeles, nu toate viile au fost dezrădăcinate și, în scurt timp, alte vii au fost plantate.
După ce Dacia a fost cucerită de către romani (în anul 106 e.n), pe monedele bătute în noua provincie era reprezentată o femeie căreia doi copii îi ofereau struguri, ca simbol al principalei bogății a țării.
În timpuri mai recente, evoluția industriei vinului din România a fost influențată de către patru momente importante din istoria țării: strânsele legături cu Franța de-a lungul secolului 19, strânsele legături cu Germania și Austria din perioada interbelică, instaurarea comunismului în 1948 și liberalizarea economică de după 1989.
Educație: În municipiul Tulcea se află 4 universități, 11 licee, 13 școli generale și 24 de grădinițe.
Căi de acces în Tulcea:
-Cu mașina: Brăila - 92 km: București – 283 km (via Hârșova - DN2): Constanța – 126 km: Galați – 113 km (via Brăila): Vaslui - 290 km (via Galați),
-Cu trenul: În Tulcea există două gări: Tulcea Mărfuri și Tulcea Oraș. Aceasta din urmă este cea mai importantă și este capătul liniei 804, ce leagă Tulcea de Medgidia (144 km). Zilnic pleacă două perechi de trenuri personale spre Constanța și o pereche de trenuri accelerate spre București, acestea din urmă fiind deservite de automotoare Siemens Desiro (Săgeata albastră),
Cu autocarul: București – Tulcea (microbuze), Constanța – Tulcea, Iași – Tulcea-Alba Iulia,
Cu avionul: Aeroportul Mihail Kogălniceanu (~105 km de Tulcea) — la ~15 km de orașul Constanța,
Cu vaporul: Tulcea – Sf. Gheorghe: Tulcea – Sulina: Tulcea – Chilia: Tulcea – Periprava.
Obiective turistice:
Faleza Tulcea reprezintă una din cele mai importante atracții ale orașului. Situată pe malurile Dunării, Faleza din Tulcea le oferă turiștilor niște priveliști minunate, fiind un veritabil loc de promenade atât în timpul verilor călduroase cât și în iernile friguroase.
Muzee: Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM), Muzeul de Științe Naturale "Delta Dunării", Muzeul de Artă, Muzeul de Etnografie și Artă Populară (MEAP), Muzeul de Istorie și Arheologie.
Triunghiul mânăstirilor din Tulcea este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Delta Dunării, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în apropiere. Acum este mai simplu ca niciodată să descoperi mânăstirile din județul Tulcea, întrucât au fost inaugurate oficial drumurile județene spre cele mai importante mânăstiri: Cocoș, Saon și Celic Dere.
Monumentul Independentei din orașul Tulcea reprezintă unul dintre simbolurile naționale închinate în cinstea eroilor neamului căzuți pentru patrie în timpul Războiului de Independența al României, clădit de către regale Carol I.
Alte clădiri și locuri: Teatrul "Jean Bart", Piața Civică, Winmarkt (aflat în centrul orașului, fostul magazin „Diana”), Coral Plaza Mall, Complexul Delta Dunării (acvariu), Pădurea Valea Fagilor, Rezervația de Liliac Valea Oilor, Rezervația naturală Dealul Călugăru Iancina, Rezervația naturală Valea Mahomencea, Rezervația Naturală Pădurea Babadag – Codru, Peștera Tunel, Peștera Țestoasei, Peștera Mare, Lacul Traian.
Cinema Cityplex Tulcea: http://tulcea.cityplex.ro/
Parcuri: Parcul Personalităților, Parcul Albatros, Orășelul Copiilor.
Agrement; Turiștii pot închiria bărci cu motor, șalupe, hidrobiciclete, sau pot alege o plimbare cu una dintre ambarcațiunile puse la dispoziție. Aceștia se mai pot delecta prin partide liniștite de pescuit, vânătoare, sau o vizită șantierului naval (haha! Doar la lansări... zice unul din directori Vard-STX). Sunt nelipsite evenimentele locale, restaurantele, pizzeriile, sălile de jocuri.