Localitatea Crișan situată în județul Tulcea, la 49 de km distanță de acesta spre est, pe ambele maluri ale brațului Sulina, delimitată de următoarele teritorii comunale: la nord comunele Chilia Veche și C.A. Rosetti; la sud comuna Sf. Gheorghe; la vest teritoriul administrativ al comunelor Murighiol și Maliuc, iar la est orașul Sulina. Pe direcția est-vest comuna Crișan este străbătută de brațul Sulina, în partea centrala a Deltei Dunarii. Satele componente ale comunei sunt: Crișan, Caraorman și Mila 23. Cu o întindere de peste 7 km, Crișan reprezintă un veritabil nod de plecare spre localități din toată Delta astfel: spre nord către Chilia Veche, balta Matița, Mila 23, spre sud către satul Caraorman și brațul Sfântu Gheorghe spre vest către Tulcea, iar spre est către Sulina.
În concordanță și într-o perfectă simbioză cu cele menționate mai sus, putem aprecia aici peisajele și fauna care le conferă acestora elementele de unicitate, specifice acestei zone.
Locuitorii au ca și activități principale: piscicultura și zootehnia foarte bine reprezentate aici, ca urmare a existenței unui fond piscol și a faunei foarte bogate și variate.
Comuna Crișan este punctul de pornire în escapadele deltaice pentru pescarii amatori și profesioniști plecați să captureze monstrul.
Obiective turistice: Monumentul comemorativ ridicat în amintirea inaugurării Canalului Sulina; pescuit (crap și avat în mod special, linul pe canale și Dunarea Veche, canal Crișan-Caraorman), pensiune, hotel plutitor, ecoturism, vacanțe, BirdWatching, vacanța, Delta Dunarii, turism, pește, cazare, nu veți regreta, iar în viitor, suntem siguri că tot noi vom avea grijă de vacanțele dumneavoastră.
Crișan este una din comunele din Delta Dunării cu un aflux valoros de turiști, cu o infrastructură de turism consolidată în ultimul timp (hoteluri, moteluri, case de vacanță).
Dintre punctele de atracție pe care le oferă comuna Crișan amintim:
• flora: vegetația este dominată de stuf Phragmites australis, care formează insule fixe sau plutitoare de vegetație putrezită (plauri) cu Typha angustifolia și Scirpus sp, insule de răchită. De asemenea, se mai găsesc vaste specii de nuferi Nymphaea albă, Nuphar luteus și Stratiodes alloides. Ținuturile mai înalte suportă etaje de Salix, Populus, Alnus și Quercus. Suprafețele nisipoase sunt acoperite cu iarbă și alte specii de stepă. Printre copaci domină salcia și plopii albi/negri.
• Fauna diversificată (birdwatching- peste 300 specii migratoare aflate în Delta Dunării).
• zone de pescuit sportive:
-zone de pescuit la staționare în Crișan: Mila 8, La Insula, Dunărea Veche – pe întinsura, La cioate – pe îngusta, La Iacob, La Caraorman, La Litcov,
-zone de pescuit la știuca și biban: Lacurile: Bogdaproste, Trei Ezere, Babina, Ulasova, Sfistun, Puiuleț, Lumina, Puiu, Vătafu, Rotund , Cuibul cu lebede, Harasimova, Onofrei, Chiril, Isac, Uzlina.
Lacurile Lumina, Roșu-Roșuleț, Puiu - Puiulet, Fortuna sunt lacuri mai adânci și cu întindere mare, ideale pentru pescuitul la răpitor. Aici nălucile au capturat exemplare excepționale atât la știuca dar și la biban spre satisfacția pescarilor sportivi. Nu trebuie să evitați jepsile ce înconjoară marile lacuri dar pentru aceasta trebuie sa fiți îndrumați de ghizi locali.
• vânătoare (Deși zona Deltei Dunării este dominată de viețuitoare acvatice, nici pasionații de vânătoare nu sunt uitați de Mama Natură: zona este locuită de mamifere mari ca cerbi, căprioare, mistreți, vulpi, urși, lupi și iepuri, dar și de diverse specii de păsări cum ar fi rațe, gâște, potârniche, sitar, prepeliță, ciocârlie sau fazani.).