Satul Mila 23 este situat pe Brațul Sulina,pe Dunărea Veche și singura cale de acces este pe apă.
Între multele destinații de vacanță din Delta Dunării, satul Mila 23 - probabil cel mai cunoscut și mai pitoresc sat pescăresc, cu cei numai 493 de locuitori ai săi, are un farmec aparte. Este localitatea care înfățișează cel mai fidel specificul satului lipovenesc din Delta Dunării.
În ultimii ani, satul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă din punct de vedere turistic, datorită poziției foarte favorizate, exact în centrul Deltei Dunării.
Istoric
Fondarea satului Mila 23 se pierde în vremuri încă nedeslușite, astfel, foarte aproape de acest sat, în locul numit Taraschina, săpăturile arheologice realizate aici în colaborare cu arheologi din Franța au scos la iveala artefacte datând din perioada culturii Gumelnița, mai precis perioada 4.400-4.300 î.Hr. După ce au fost supuse studiilor riguroase, artefactele descoperite aici, s-a descoperit principala ocupație a locuitorilor zonei, aceasta fiind agricultura, și în paralel, creșterea animalelor. Practic, în urma descoperirilor arheologice se poate proba continuitatea locuirii pe aceste meleaguri, în ciuda faptului ca Delta Dunării este cea mai tânără porțiune de pământ românesc.
Satul este locuit doar de ruși lipoveni. Bătrânii satului povestesc că înaintașii lor s-au așezat pe Grindul Mila 23 în urmă cu aproximativ 200 de ani după ce au fugit din Rusia pentru că au refuzat să se supună poruncilor țarului Petru de a-și tăia bărbile și de a recunoaște modificările aduse canoanelor bisericești din Imperiul de Răsărit.
Până la săparea canalului Sulina și amenajarea sa pentru navigație, Mila 23 era un punct foarte important pentru navigație, loc de popas pentru bărcile și corăbiile aflate pe drumul dintre Sulina și Tulcea. Numele satului vine chiar de la marcajul naval al Milei 23, adică distanța de la Sulina (Mila 0) până aici. În trecut, până să fie construită "platforma", teren înălțat după marile inundații din 1970 și 1974, satul era format din cătune împrăștiate de-a lungul brațului Sulina sau a altor canale. Astfel zona aflată exact pe malul opus actualei poziții a satului se numea Fântâna Dulce iar așezarea mai mare, cele mai multe case, erau în aval de intersecția cu canalul Eracle, pe ambele maluri ale brațului Sulina.
După 1980, datorită faptului ca între anii 1968 - 1980, importante suprafețe de Deltă, din zona Pardina - Stipoc au fost desecate iar pescarii din aceste zone, rămași fără zone de pescuit s-au retras către zona Milei 23, construindu-și case alături de sinistrații inundațiilor și de vechii locuitori ai acestei porțiuni de sat, pe platforma înălțată artificial. Astfel, fostele vetre ale sătucelor s-au uitat iar satul a primit o nouă locație, pe malul drept al Dunării Vechi.
În prezent mai toate casele vechi din acest sat au prispe și sunt de origine lipovenească, construite din materiale naturale, vopsite în culorile tradiționale ale lipovenilor, alb și albastru "siniliu". Dacă cei apropiați bisericii susțin că această culoare vine de la cea a cerului și simbolizează apropierea de Dumnezeu, localnicii susțin ca această culoare este și o bună apărare împotriva țânțarilor care nu suportă această nuanță de albastru.
Sătenii sunt printre cei mai iscusiți pescari din Delta Dunării, iar mânuirea vâslelor este o altă faima a locuitorilor acestui sat. Această faimă a căpătat, în ultimele decenii, cu ajutorul câtorva localnici, renume mondial. De la Mila 23 au plecat în anii ’60 mai mulți canoiști și caiaciști care au adus României un număr impresionat de medalii olimpice, mondiale și europene. Ivan Patzaichin este cel mai cunoscut dintre cei care au fost luați din bărcile lor pescărești de antrenori de caiac și de canoe din București și au devenit, în scurt timp, campionii invincibili. Alături de Ivan Patzaichin (născut la 26 noiembrie 1949, cel mai mare canoist din toate timpurile) s-au mai aflat canoistul Serghei Covaliov și caiacistele Agafia Buhaev și Culina Popov. Acești mari sportivi au rude apropiate în satul Mila 23. Acestea le deapănă turiștilor veniți în vacanța aici povești fascinante din copilăria acestor mari sportivi.
Din păcate, în ultimii ani, multe construcții moderne nu respectă linia tradițională de arhitectură locală și strică farmecul acestui loc minunat. Marele avantaj al turismului local este faptul că prin finanțările obținute, s-a creat rețeaua de apă curentă menajeră de care beneficiază toate casele din sat. Satul are acum locații de cazare de la 2 la 4 stele, mulți localnici mutându-și domeniul de activitate din pescuit în turism. Afluxul tot mai mare de turiști dornici să descopere magia Deltei într-un sat lipsit de zgomotul mașinilor, al orașelor mari, într-un sat cu oameni diferiți de cei pe care îi cunoașteți, liniștiți și lipsiți de stresul citadin.
Echipa de bucătărese care participă la concursurile anuale D'ale Gurii Dunării au câștigat doi ani consecutiv locul I. Pe lângă aceasta, în sat este și un cor lipovenesc, Sinicika, ce participă adesea la concursuri și festivaluri.
Împrejurimi: Numărul mare de viețuitoare ce trăiesc în această zonă, fac din Mila 23 o "țintă" pentru turiștii interesați să vadă păsări și animale, birdwatcheri și fotografii de natură. Astfel, colonia de pelicani din zona Roșca - Buhaiova, aflată la mică distanță de sat, oferă spectacole grandioase, stoluri mari de pelicani ce survolează satul și împrejurimile.
Aceste eforturi susținute de conservare s-au realizat și din dorința de a exploata potențialul turistic disponibil al localității. Menționam faptul că Satul Mila 23 se găsește în imediata vecinătate a Canalelor Sontea, Olguța, Eracle, cu o sumedenie de canale aferente și lacurile Fortuna, Ligheanca, Trei Iezere, Rădăcinos și Bogdaproste, ocazie cu care pot fi admirate frumusețile naturii acestor locuri și a faunei specifice (stolurile de pelicani, egrete, cormorani). Localnicii sunt pescari, de diverse etnii: ucraineni, ruși, lipoveni și câțiva turci. Sunt multe familii de tineri, care își cresc copiii în vechile tradiții ale locului.
Satul Mila 23 este considerat drept punct central al triunghiului format din cele trei brațe ale Dunării și unul dintre cele mai importante puncte de plecare în traseele turistice ce străbat una dintre cele mai pitorești zone ale Deltei Dunării. De asemenea, turiștii sunt chemați și la o partidă veritabilă de pescuit, unde, coroborat cu frumusețile unice ale peisajului, putem spune că aici sunt îndeplinite cu succes și cele mai înalte exigențe ale turiștilor.
Obiective turistice:
Zona veche a satului / bucătăria tradițională specifică.
Schitul Sf.Antonie de la Stipoc, singura mânăstire din Rezervația Delta Dunării este Mânăstirea Stipoc/Batag de rit vechi ortodox (lipoveneasca cu călugări), fiind cunoscută și sub numele de Schitul Sfântul Atanasie sau Biserica cu Solzi. Lăcașul de cult este amplasat în apropierea Grindului Stipoc, la jumătatea distanței dintre Localitatea Mila 23 și Localitatea Chilia, de asemenea situat lângă vechiul cătun Câțlița. Biserica este construită din lemn, interiorul fiind sculptat manual de meșteri suceveni adăpostind icoane foarte vechi. Singura cale de acces către mânăstire este pe calea apei.
Mila 23 este un renumit loc de întâlnire al pescarilor pasionați în căutarea unor capturi de poveste, iar canalele și lacurile care înconjoară localitatea sunt decorul ideal pentru a fotografia peisaje de vis, pelicani, nuferi, egrete.
Vânătoare si Birdwatching: Principalele specii de interes cinegetic existente pe acest fond sunt: ciocârlie de câmp, vulpe, bizam, mistreț, cioara, griva sudică, coțofana, bucățica comună, porumbel gulerat, prepelița, șacal, graur, rata cu cap castaniu, rața moțată, rața pestriță, rața mare, rața mică, rața sulițar, rața lingurar, rața cârâitoare, sitar de pădure, lișița, câine enot, gâsca de vară, rața fluierătoare, găinușa de baltă.
Pescuit: Este un punct de plecare în Delta Dunării, spre Lacul Fortuna, Lacul Gorgova, Gârla Păpădia, Gârla Sontea, Canal Litcov etc. unde se poate pescui sportiv.
Specii de pești: Crap, Somn, Somnul pitic, Roșioara, Biban, Plătică, Știucă, Șalău (mai rar), Cteno, Mreană, Caras, Salonta (Crap oglinda), Babușcă, Scobar, Novac, Fitofag, Cegă, Oblete mare, Văduvița.
Momeli: râma neagră, scoica, lipitoare, mămăliga, momeli artificiale pentru răpitori.
Locuri de pescuit la crap și somn pe Dunărea Veche, canal Sontea, canal Eracle. Mila 23 se află aproape de lacurile Trei Iezere, Ligheanca, Obretin, Bogdaproste, Lacul Matița și Lacul Merhei fiind în top când e vorba de pescuit de știucă.
Monumentul istoric din dreptul Milei 23 (săpăturile arheologice realizate împreună cu arheologi din Franța în apropierea satului Mila 23 din Delta Dunării, punctul Taraschina, au dezvăluit existența în această zonă a unui complex arheologic atribuit culturii Gumelnița, anii 4400-4300 înainte de Hristos. Studiul materialelor descoperite în acest complex demonstrează că membrii comunității umane stabilite în punctul Taraschina practicau agricultura și creșterea animalelor).